Twee redenen waarom contractmanagement zeker op jouw prioriteitenlijst moet staan

Een contract dat stilzwijgend is verlengd, terwijl je dit had willen opzeggen. Herkenbaar? Het gebeurt vaker dan je denkt. Eigenlijk betekent het dat je geen grip op je financiële administratie hebt. Toch is dit hard nodig om als finance professional je werkt goed te kunnen doen. Gelukkig kan dat ook anders, zodat jij meer inzicht krijgt én geld kunt besparen!

Als finance professional weet je vaak wel dat je stappen moet ondernemen om een situatie als hierboven te voorkomen. Maar omdat zo’n proces je te groot en complex lijkt, begin je er niet aan. Daarin ben je niet de enige; zo blijkt uit ons recente benchmarkonderzoek Grip op Financiën in het MKB onder zo’n 170 MKB-bedrijven. Het maakte mij duidelijk dat organisaties het minst ver zijn met contractmanagement. Gemiddeld beoordelen zij dit financieel administratieve proces met een magere 5. Maar wie meer grip wil krijgen op zijn leveranciers en direct op actuele cijfers wil sturen, scoort hoger door z’n contractmanagement te automatiseren en te digitaliseren.

 

‘Door software voor contractmanagement in te zetten, kan je als finance professional direct sturen op actuele cijfers’

 

Overzicht én geld besparen

Geen grip op je lopende contracten en geen actuele cijfers betekent dat je pas achteraf kunt inspringen op cijfermatige situaties. Mosterd na de maaltijd dus! Maar zet je als finance professional software in voor je contractmanagement, dan kan je direct sturen op de huidige situatie. In één oogopslag zie je de kosten voor de komende periode. Een inzicht waarmee jij een goede adviserende rol pakt richting jouw leidinggevende. En heel fijn: het kan geld besparen! Wie inzicht heeft in zijn lopende contracten, kan tijdig met leveranciers aan tafel om contractafspraken nog eens door te nemen. Of op zoek naar een ander. Voor mij dus niet zo verrassend dat uit de benchmark blijkt dat contractmanagement één van de next steps is die organisaties graag willen digitaliseren en automatiseren.

 

‘Koplopers ervaren dat een oplossing als contractmanagement meer bijdraagt aan grip, efficiency en tevredenheid over de processen’

 

Hoog op de directieagenda

In het onderzoek komt ook een groep koplopers naar voren die veel van hun financieel administratieve processen al gedigitaliseerd en geautomatiseerd hebben. Zij werken volledig papierloos, maken slim gebruik van IT, business intelligence en reporting. Koplopers ervaren ook dat een oplossing als contractmanagement meer bijdraagt aan grip en efficiency, en dat dit zorgt weer voor meer tevredenheid over de processen. Daarom maken zij een plan, pakken barrières aan en gaan aan de slag met het optimaliseren van hun financieel administratieve processen. Wil jij ook jouw tanden hierin zetten, maar heb je nog een klein duwtje in de rug nodig? Weet dan dat bij meer dan de helft van de respondenten productiviteit en het verhogen van de efficiënte als hoogste prioriteit op de directieagenda staat. Grote kans dat jouw directielid blij is met de digitaliseringsslag die jij wilt maken!

 

Benchmark jezelf

Benieuwd waar in jouw organisatie kansen liggen voor extra financiële grip en welke financieel administratieve processen wel een boost kunnen gebruiken? Vul dan de benchmark in op www.elvy.nl/benchmark. Zie je ook meteen waar jij ten opzichte van andere MKB-bedrijven in Nederland staat.

– Vincent Buijs, Commercieel Manager Elvy

Deel dit blogartikel met jouw netwerk:

Benieuwd naar het benchmarkrapport?

Nieuwsgierig naar wat de koplopers nog meer doen om grip te krijgen op hun financiële processen en welke vruchten ze daar precies van plukken? Download onze benchmark ‘Grip op Financiën in het MKB’ en laat je inspireren!

Download de benchmark